Lavínových psov z Popradského plesa prepravil k chate vrtuľník

07.02.2008 Poprad

Vysoké Tatry/Poprad 7. februára (TASR) - V Malej Zmrzlej doline, nad Chatou pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách dnes spadla lavína, ktorá zasypala dve osoby. Pravdepodobne ide o občanov Českej republiky.
Jedného zo zasypaných sa podarilo svojpomocne vyhrabať spod snehu, po druhej osobe v súčasnosti pátrajú. Vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) z Popradu vyviezol na miesto psovodov s lavínovými psami a dopravil tam aj ďalších záchranárov.
"Keďže počasie nie je ideálne, na miesto odišla na snehových skútroch aj pozemná skupina záchranárov z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry, " povedal TASR riaditeľ HZS Jozef Janiga. Dodal, že na Chate pri Zelenom plese boli v tom čase dvaja záchranári HZS, ktorí sa ihneď zapojili do pátrania a postupne sa pridali ďalší.
Hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň pre TASR doplnil, že HZS požiadala posádku vrtuľníka o pomoc krátko pred 12. hodinou. Vrtuľník najprv letel na Popradské pleso, kde od nedele 3. februára prebieha medzinárodný kynologický seminár a prepravil psovodov s lavínovými psami k Chate pri Zelenom plese. Následne posádka vrtuľníka smerovala do Smokovca, kde naložili záchranárov z HZS.
"Keďže počasie v tejto oblasti je nepriaznivé pre lety vrtuľníkom, posádka sa vrátila na popradské letisko, " dodal hovorca.
V oblasti Vysokých Tatier je v súčasnosti druhý stupeň lavínového nebezpečenstva so stúpajúcou tendenciou.
 

Vyberte región